- Monikulttuurisuuden kohtaaminen -koulutusmateriaali. Kansalaisopistojen liitto Kol ry:n materiaalin avulla voi kehittää osaamistaan monikulttuurissa kohtaamisissa. Se on jaettu kolmeen osaan: Selkosuomi ja sen käyttö; Kulttuuritietoisuus ja sen vaikutus omassa toiminnassa erilaisissa monikulttuurisissa kohtaamisissa sekä Maahanmuutto Suomessa -tietopaketti.
- Verkkokoulu sosiaali- ja terveysalalle. Verkkokoulu on tarkoitettu avuksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään asiakkaita eri kulttuureista. Se on tuotettu osana Osaavan työvoiman varmistaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa (COPE) -hanketta.
Verkkokoulussa on neljä osiota:
-
- Osaatko palvella kaikkia asiakkaita? Kulttuurien kohtaamisessa on kyse yksilöistä.
- Mitä kulttuurista pitäisi ymmärtää? Opi ymmärtämään, miten kulttuuri näkyy omassa ja asiakkaiden käyttäytymisessä ja valinnoissa.
- Asiakkaan kohtaaminen. Opi miten voit helpottaa kommunikointia ja vuorovaikutusta eri kulttuureista tulevien asiakkaiden kanssa.
- Erilaisia asiakasryhmiä. Opi miten toimia, kun asiakkaana on ikääntynyt maahanmuuttaja, kidutuksen uhri, paperiton tai kun epäilet tytön ympärileikkausta.
- Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus. Turun yliopiston koordinoima ja OKM:n rahoittama DivED-hanke on koostanut sivuilleen paljon tietoa kieli- ja kulttuuritietoisuudesta opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa.
- Opas kulttuurienväliseen osaamiseen asiakaspalvelussa. Kun kulttuurit tulevat tiskille -opas on osa Kainuun Ely-keskuksen Kansainvälinen työvoima -hankkeen Unidos Oy:ltä ostamaa koulutuskokonaisuutta, ja erityisesti viestintään asiakaspalvelussa.
- Tietoa perusopetuksen koulutuksellisen tasa-arvosta. Perusopetuksen koulutuksellisen tasa-arvon Tasku-edistämishankkeen (Keravan kaupunki) sivusto, jossa tietoa suomesta toisena kielenä, kielitietoisuudesta, ennakkoluuloista, kulttuurisesta moninaisuudesta ja uskontojen sekä kulttuurien kohtaamisesta.