2.4.3 Kotouttamistyö kunnissa

  • Pakolaisten vastaanotto – tietopaketti kunnille. Tietoa kunnille pakolaisten vastaanotosta sisältäen eri kuntien kokemuksia. Materiaali on koottu Työ- ja elinkeinoministeriön Kotouttamisen osaamiskeskuksen Sylvia-hankkeessa, jota rahoittaa turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto.
  • Kiintiöpakolaisten vastaanotto kuntiin. Kokemuksia ja hyviä käytänteitä pakolaisten kotouttamisen järjestämisestä kunnissa on koottu Työ- ja elinkeinoministeriön HAAPA-hankkeessa, jota Euroopan pakolaisrahasto rahoitti.
  • Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelujen malli. Kotona Suomessa -hankkeen (ESR) koostama palvelujen malli ja suositukset.
  • Maahanmuuttajan taitovihko. Helppokäyttöinen, tulostettava ja kuvitettu taitovihko, johon voi koota maahanmuuttaja-asiakkaalle kaikki tärkeät tiedot ja kunnan palvelut yhteystietoineen. Tekijöinä pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca ja Espoon kaupunki.
  • Kotomittari eli kunnan kotoutumisen edistämisen mittari. Kotomittari on kunnille tarkoitettu itsearviointimenetelmä, jonka avulla voidaan arvioida yksittäisen kunnan kotoutumisen edistämistä. Se on alun perin kehitetty Etelä-Savon ammattiopiston hallinnoimassa Pointti-hankkeessa ja jatkokehitetty yhteistyössä ALPO/ESR-tukirakenteen ja kotouttamisen osaamiskeskuksen kanssa.