JAMKOn Uuden Opiskelijan Opas

Opiskelijakunnan tietopaketti uusille opiskelijoille

Opintolaina

Opiskelun aikana tulot voivat olla pienet. Opintolaina on helppo ja turvallinen tapa rahoittaa opiskelut, jonka valtio takaa. Sukulaisesi eivät siis joudu takaamaan sinulle lainaa.  konkurssiOpintolainassa on pitkä takaisinmaksuaika sekä pienet korot muihin lainoihin verrattuna. Opintolaina on varteenotettava tukimuoto opintojesi rahoittamiseen. Pankkisi henkilökunta auttaa sinua mielellään mieltäsi askarruttavissa opintolaina-asioissa.

Jos opiskelet aikuiskoulutustuella, voit saada myös opintolainaa tietyin ehdoin.

Miten opintolainaa haetaan?

Opintolainan valtiontakaus myönnetään ilman erillistä hakemusta. Kun haet korkeakouluopiskelijana opintorahaa Kelalta, saat samassa päätöksessä vastauksen myöntääkö Kela sinulle valtiontakausta opintolainalle, ja minkälaista summaa voit saada. Myönteinen päätös lainantakauksesta ei velvoita sinua nostamaan opintolainaa, mutta tarvittaessa laina voi olla tililläsi nopeastikin. Kun sinulla on myönteinen päätös Kelalta, tulee sinun hakea opintolainaa omasta pankistasi. Opintolainahakemuksen pystyt tekemään pankkisi verkkopalvelun kautta. Opintolainahakemuksessa määrittelet muun muassa opintolainasi nostotavan.

Kuinka paljon opintolainaa saa ja milloin se maksetaan takaisin?

Opintolainan valtiontakauksen määriä korotetaan 1.8.2017 alkaen. Tavallisin 400 euron kuukausilaina suurenee 650 euroon. Alle 18-vuotias toisen asteen opiskelija voi 1.8.2017 alkaen saada opintolainaa 300 e/kk ja kaikki ulkomailla opiskelevat 800 e/kk. Jos lainatakaus on myönnetty koko opiskeluajalle, saat heinäkuussa 2017 automaattisesti päätöksen lukuvuoden 2017–2018 opintolainasta. Maksuhäiriö ei enää syyslukukaudesta 2017 alkaen estä opintolainan valtiontakauksen saamista.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa n. 2 vuoden kuluttua valmistumisestasi, mutta voit maksaa lainaa takaisin missä vaiheessa haluat. Opiskelija ei maksa opiskelun ajalta korkoja vaan ne pääomittuu ja koron maksaminen alkaa heti kun opiskelut päättyvät. Kun haluat alkaa lyhentämään opintolainaa kuukausittain, tulee sinun olla yhteyksissä omaan pankkiisi ja sopia maksuaikatauluista ja lyhennyksen määrästä.

Opintojesi jälkeen voit olla oikeutettu korkoavustukseen, opintolainahyvitykseen tai opintolainavähennykseen.

Miten opintoni tai tuloni vaikuttavat opintolainaan?

Opiskelijan tulot eivät vaikuta opintolainan määrään. Hyvä vaihtoehto niille opiskelijoille, joille ei myönnetä opintotukea esimerkiksi vanhempien tulojen perusteella. KELA tekee päätökset opintolainan myöntämisestä ja lisäyksestä opintojesi etenemisen mukaisesti.

Lisätietoa löytyy kattavasti Kelan verkkopalvelusta.

Saanko opintolainaa milloin vain?

Voit nostaa opintolainan lukuvuoden aikana yleensä kahdessa tai neljässä erässä. Saamassasi opintotukipäätöksessä kerrotaan opintolainan nostoerät ja lainaerien ensimmäiset ja viimeiset nostopäivät. Päätöksessä mainituista päivistä ei voida poiketa. Voit nostaa opintolainaa omasta pankistasi sopimuksenne mukaisesti. Lukuvuodelle myönnetty opintolaina on nostettava sen aikana, yleensä heinäkuun loppuun mennessä. Lue lisää opintolainan nostamisesta.

OP_Keski-Suomi_RGB_vasen

 

 

OP Keski-Suomi toimii opiskelijakunta JAMKOn yhteistyökumppanina ja auttaa sinua kaikissa pankki- ja vakuutusasioissa. Tee opintolainahakemus verkossa osoitteessa uusi.op.fi/lainat

Lue lisää OPn opintolainasta

OP:n Opiskelijaelämää-sivulta saat apua opiskelijan arjen raha-asioita ja opintojen rahoitusta koskevissa kysymyksissä.
Tervetuloa OPn opiskelijasivulle!