Kypsyysnäytteen kirjoittaminen EXAMissa

Kypsyysnäytteen voit kirjoittaa EXAMissa sen jälkeen, kun olet sopinut asiasta opinnäytetyön ohjaajasi kanssa. Tällä sivulla ovat ohjeet työskentelystä EXAMissa. Tutustu niihin etukäteen ennen kirjoittamistilaisuutta.

Ilmoittaudu EXAMissa Kypsyysnäyte-tenttiin ilmoittautumisohjeen mukaisesti.

Kun olet saapunut Examstudioon, avannut sinulle arvotun tenttikoneen ja kirjautunut EXAMiin, tentti käynnistyy automaattisesti tenttiajan alettua. Huomioi, että tenttiajan lopusta varaat 5 minuuttia tentin päättämiseen ja EXAMista poistumiseen, koska seuraava tenttijä saattaa odottaa pääsyä samalle tenttikoneelle.

  1. Näytöllä näet kypsyysnäytteen kirjoitusohjeen (pdf). Klikkaa Lataa tentin liite ja avaa se Adobe Acrobat -ohjelmaan. Klikkaa OK. Lue ohje ja jätä se auki.
  2. Siirry tenttikysymykseen klikkaamalla vihreää painiketta Kypsyysnäytteen kirjoittaminen.
  3. Kirjoita kypsyysnäytteen raakateksti EXAMin tekstikenttään. Tekstikentän sisältö tallentuu EXAMiin automaattisesti minuutin välein, ja sisältöön voidaan tarvittaessa palata esim. sähkökatkosten sattuessa. Huomioi vastauksen suosituspituus!
  4. Klikkaa Tehtävän liite. Tästä avautuu valmis mallipohja. Avaa liite Word-ohjelmalla muokkaustilaan.
  5. Tallenna mallipohja C-asemalle (työpöydälle/desktopille). Anna tiedoston nimeksi Kypsyysnäyte-sukunimi-etunimi.
  6. Kopioi raakateksti mallipohjaan ja muotoile ohjeen mukaiseksi. Tee välitallennuksia. Huomaa, että mikäli kirjoitat tekstisi suoraan mallipohjaan, siihen ei ole mahdollista palata esim. sähkökatkoksen sattuessa.
  7. Kun olet valmis, palauta Word-tiedosto EXAMiin klikkaamalla Lisää oma liite. Tentin palauttamisen jälkeen liitteitä ei saa enää talteen tenttisuoritukseen.
  8. Klikkaa vihreästä painikkeesta Tallenna ja palauta tentti. Saat vielä Vahvista-kysymyksen ja klikkaa Kyllä-painiketta.
  9. Sinut kirjataan automaattisesti ulos EXAMista.
  10. Kirjaudu ulos tenttikoneelta (Työpöydällä oleva Sign out –kuvake).

Yllä oleva ohje on käytettävissä myös tenttitilanteessa kypsyysnäytettä kirjoittaessa – ei tarvitse opetella ulkoa.