Opiskelijalle

Huomioi nämä ennen EXAM-tenttiin ilmoittautumista

 • Opettajalta saat tiedon, jos opintojaksolla järjestetään EXAM-tentti.
 • Jamkissa on kolme Examstudiota pääkampuksella ja Lutakossa. Tiedot studioiden sijainnista ja aukioloajoista on ilmoitettu kohdassa Examstudio.
 • Peru ilmoittautumisesi, jos et olekaan tulossa tenttiin! Näin vapautat ajan jollekin toiselle opiskelijalle.
 • Opintojakson tenttiin voi olla pääsääntöisesti vain yksi voimassaoleva ilmoittautuminen. Samaan tenttiin saat ilmoittautua uudelleen, kun olet saanut tulokset edellisestä suorituskerrasta.

Näin ilmoittaudut EXAM-tenttiin

Voit ilmoittautua EXAM-tenttiin omalta koneeltasi. Ilmoittaudu ja varaa aika näin:

 1. Kirjaudu EXAM-sovellukseen Jamkin käyttäjätunnuksillasi. Sovellus löytyy osoitteesta https://exam.jamk.fi
 2. Klikkaa sivureunasta Tentit-painiketta.
 3. Kirjoita hakukenttään joko opintojakson koodi, opintojakson nimi tai tentaattorin nimi. Varmista, että hait oikean tentaattorin tentin!
 4. Saat haun perusteella listan tenteistä, joihin voit ilmoittautua. Klikkaamalla tentin nimeä näet sen perustiedot.
 5. Valitse ensin tenttitila alasvetovalikosta tenttiajan varausta tehdessäsi. Saat näkyville kyseisen tenttitilan vapaat tenttiajat. Klikkaa kalenterista itsellesi sopivaa tenttiaikaa.
 6. Vahvista valitsemasi aika klikkaamalla Kyllä-painiketta.
 7. Tämän jälkeen EXAM-työpöydälläsi näkyvät tiedot tentistä, johon olet ilmoittautunut. Tiedoissa näkyy myös EXAMin sinulle arpoma tenttikone (esim. BP16-05). Teet tällä koneella tenttisi.
  Huomaa, että tentti tai kypsyysnäyte saattaa näkyä jo valmiiksi EXAM-työpöydälläsi. Tällöin sinun ei tarvitse käyttää hakutoimintoa, vaan voit ilmoittautua tenttiin suoraan klikkaamalla tentin nimeä ja valitsemalla sopivan tenttiajan. Saat myös sähköpostivahvistuksen ajanvarauksesta, kts. alla oleva kuva.
 8. Kirjaudu lopuksi ulos EXAMista.

Kaukaa tulevalle tenttijälle suosittelemme tenttiajan varaamista ensisijaisesti Rajakadun BP16 tai Lutakon Turbiini K205 -tenttitiloista. Näin voidaan välttää kirjaston ovien aukioloajoista ja kirjastokortista johtuvat, GP06-tenttitilaan liittyvät poikkeustapaukset.

Varatun tentin peruminen tai tenttiajan muuttaminen

EXAM-työpöydällä voit muuttaa varausta tai poistaa sen. Katso ohje tenttiajan peruuttamisesta tai muuttamisesta

HUOM! Jos et aio sittenkään tulla varaamallasi ajalla tenttiin, peruuta tenttisi itse! Näin vältyt turhalta no-showlta eli sinun ei tarvitse neuvotella opettajan kanssa tenttivarauksen vapauttamisesta, ja varaamasi aika vapautuu toisten tenttijöiden käyttöön.

Tenttiin saapuminen

Examstudioon ei saa ottaa mukaan mitään omia tavaroita, kuten kännykkää, kelloa/älykelloa, tablettia, lompakkoa tai eväitä. Examstudion ulkopuolella on lukolliset säilytyslokerot tenttijöiden käyttöön (Turbiinissa lokerot ovat 2. kerroksen rappukäytävässä). Tarkista tenttikoneesi numero ja käytä saman numeron lokeroa tavaroidesi säilyttämiseen mikäli lokerot ovat numeroituja. Muista laittaa kännykkä äänettömälle ennen säilytyslokeroon laittoa. Ota säilytyslokeron avain mukaasi tenttiin.

Jos olet varannut tenttiajan GP06-tenttistudiosta ja tulet tenttiin kirjaston omatoimiaikana, tarvitset voimassa olevan Jamkin kirjastokortin. Huolehdi tällöin etukäteen ennen tenttiin saapumista, että kortti toimii eikä sinulla ole esimerkiksi lainauskieltoa. Toimimaton kirjastokortti merkitsee sitä, että omatoimiaikana et pääse tenttimään tilaan GP06 eikä tenttitulosta muodostu. Jätä kirjastokortti säilytyslokeroon.

BP16-tenttistudioon tullessasi et tarvitse kirjastokorttia.

Tenttijöiden henkilöllisyys tarkastetaan pistokokein. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi tenttiin saapuessasi tai sieltä poistuessasi. Jätä myös henkilöllisyystodistus säilytyslokeroon.

Tule ajoissa paikalle. Varaa aikaa tavaroiden jättämiseen ja muuhun valmistautumiseen. Tentit alkavat aina 30 min yli tasatunnin.

Examstudion ovi aukeaa 5 min ennen tentin alkua ja sulkeutuu 10 min tentin alkamisen jälkeen. Esim klo 9.30 alkavaan tenttiin pääset klo 9.25-9.40. Jos tenttikoneella on edellinen tenttijä, odota hetki hänen poistumistaan.

Huomaa, että tenttiajan lopusta varataan viimeiset 5 minuuttia tentin päättämiseen ja poistumiseen, koska samalle tenttikoneelle voi olla seuraava tenttijä jo paikalla. Examstudioissa on hiljaisuus!

examstudion-ovi-avoinna-1

Tentissä huomioitavaa

Tenttiaika

Tenttiperiodin (esim. 2 kuukautta) sekä tentin keston on määritellyt opettajasi. Tarkan tenttiajankohdan voit valita tenttiperiodin puitteissa. Varauskalenteri näkyy aina kuukauden eteenpäin.

Tenttiaika alkaa kulua täsmälleen varauskalenterista valitsemanasi ajankohtana, vaikket olisi vielä kirjautunut EXAMiin. Siirry siis ripeästi sinulle arvotulle tenttikoneelle. Tenttiajan päättyminen on määritetty automaattisesti, ja sinut kirjataan ulos EXAMista, kun tenttiaikasi päättyy, vaikka sinulla olisi tehtäviä tekemättä. Palauta tenttivastauksesi joka tapauksessa, vaikka tehtäviä olisi kesken. Muutoin suoritusta ei muodostu. Seuraa jäljellä olevaa tenttiaikaa EXAMin näytöltä. Varaa viimeiset 5 minuuttia tentin päättämiseen, tenttikoneelta uloskirjautumiseen sekä studiosta poistumiseen, koska seuraava tenttijä saattaa odottaa jo pääsyä samalle tenttikoneelle.

Kun olet valmis tai tenttiaikasi päättyy, siisti jälkesi ja poistu viipymättä tenttitilasta. Et voi palata Examstudioon, mikäli päätät poistua sieltä kesken tentin.

Tenttikone

Examstudioissa tenttikoneet on numeroitu. Teet tenttisi sillä koneella, joka sinulle on arpoutunut tenttiajanvarauksen yhteydessä. Tenttikoneilla voit tehdä ainoastaan EXAM-tentin tehtäväannon mukaisesti. Tenttikoneilla ei ole internet- eikä verkkoyhteyksiä. Kaikki tiedot tenttijästä ja liitetiedostot poistetaan tietosuojasyistä tenttikoneelta heti tenttikoneelta poistumisen jälkeen. Siksi ole huolellinen, jos vastaukseesi sisältyy liitetiedostoja, ja varmista, että liitetiedostot näkyvät EXAMissa ennen palautusta.

Tenttikoneelle kirjautuminen:

 1. Kytke virta tenttikoneeseen ja näyttöön.
 2. Käynnistä tenttikone tenttikoneen vieressä näkyvällä avaustunnuksella (EI oma käyttäjätunnus).
 3. Kun tietokone on käynnistynyt, odota muutama sekunti selaimen automaattista käynnistymistä.
 4. Kirjaudu EXAM-tenttisovellukseen oman korkeakoulusi käyttäjätunnuksella (Jamkin opiskelijat siis Jamk-käyttäjätunnuksella). 
 5. Tentti käynnistyy automaattisesti. Ellei tenttisi käynnisty 30 min yli tasatunnin, paina näppäimistöltä F5 (näytön virkistys).

Apuvälineet

Tenttitilassa on valmiina suttupaperia ja kyniä, joita voit halutessasi käyttää. Poistuessasi jätä suttupaperit Examstudiossa olevaan lukkoroskikseen. Suttupapereita ei saa viedä ulos tenttitilasta. Jos tarvitset tentin aikana terveydellisistä syistä omia tavaroita tai erityisjärjestelyitä, siitä on ilmoitettava opettajalle ennen tenttiä. Kannattaa tehdä se sähköpostitse heti tenttiin ilmoittautumisen jälkeen.

Valvonta ja vilppi

Examstudiossa on tallentava videovalvonta – ääni ja liikkeet tallennetaan. Tallenteita hyödynnetään tenttijöiden tunnistamisessa ja vilppiepäilyjen selvittämisessä. Jos vilppiä epäillään, opettaja voi harkintansa mukaisesti vaatia opiskelijalta uusintasuoritusta. Epäillyt ja todetut vilppitapaukset sekä epäeettinen toiminta käsitellään Jamkin eettisten periaatteiden mukaisesti.

Tenttimisen jälkeen

Tyhjennä viipymättä säilytyslokero seuraavia tenttijöitä varten. Säilytyslokeroita saa käyttää vain tentin ajan.

Kun opettaja on arvioinut tenttisi, tulokset näkyvät EXAM-tenttisovelluksessa kohdassa Suoritukset. Saat tiedon arvioinnista myös sähköpostiisi.