Jaana Kuukasjärvi Digitaalisuus opetuksessa on vyörynyt viime vuosina vauhdilla eteenpäin mm. koronapandemian pakottaman etäopetuksen myötä. Välillä tuntuu, että digitaalisuuden kehittämisessä on vauhtisokeus iskenyt ja mukana on hankala pysyä. Monesti digiosaamisen kehittämiseen ja ylipäätään digitaalisuuden toteuttamiseen opettajan työssä ei ole varattu tarpeeksi resursseja verrattuna siihen, missä määrin opettajien odotetaan ja myös vaaditaan käyttämään digipedagogiikkaa opetuksessa. …
Jatka lukemistaUuden toimintakulttuurin kehittäminen: Vertais(ryhmä)mentorointi
Jaana Kuukasjärvi Oppilaitosmaailmassa vanhan toimintakulttuurin mukainen opettajan yksin tekemisen ja yksin pärjäämisen eetos on mielestäni mennyttä maailmaa, vaikka se edelleenkin tuntuu olevan voimissaan monessa oppilaitoksessa. Voi olla, että oppilaitoksen muita toimintoja, kuten digiosaamista on kehitetty kovasti eteenpäin ja sillä saralla ollaan ajantasaisessa koulutuksen kehittämisessä mukana mutta opettajat tekevät silti työtään pääosin yksin omissa poteroissaan. Ilmiö…
Jatka lukemistaDigitaitojen testaus avuksi
Ammatilliseen koulutukseen tulevat ihmiset ovat hyvin eri taustoista ja heillä on monenlaista osaamista. Tutkintokoulutuksessa tarvitaan myös monenlaista digiosaamista. Jos digitaidoissa osaamiskapeikkoja on oppilaitokseen tultaessa paljon, on se opiskelijaa kuormittavaa ja tutkintokoulutuksen keskeyttäminen tulee todennäköisemmäksi. Jo ensimmäisestä haastattelusta lähtien vastuukouluttajalla pitää olla tuntosarvet pystyssä ja aistia, mitkä digitaidot vaativat kehittämistä tutkinnon suorittamisen ja opiskelun näkökulmasta. Mitä…
Jatka lukemistaKohti verkko-opettajuutta
Istun palaverissa. Kuuntelen työkaveria, joka kertoo innostuneena käyttäneensä oppitunneilla uuttasovellusta, joka mahdollistaa hienojen ryhmätöiden tekemisen sekä leikkimielisen kisailun opiskelijoiden välillä. Hetken kuluttua myös toinen työkaveri kertoo käyttäneensä samaa sovellusta sekä toista aivan upouutta sovellusta videoiden muokkaamiseen. Minua alkaa ahdistaa. En ole käyttänyt näistä vielä kumpaakaan tai rehellisesti sanottuna en ollut edes kuullut näistä. Olenko huono…
Jatka lukemistaKuvien ja videoiden käyttö opetuksessa ja osaamisen osoittamisessa
Yhden julkaisun VideoPodcast-sarja kuvien ja videoiden käyttämisestä viulun soiton, liiketoiminnan ja ohjauksen opetuksessa ja osaamisen osoittamisessa. PodCast on toteutettu vapaasti kertoen ja videomuotoa hyödyntäen. Ääni on pääasiassa ja taustakuva ei ole sisällön kannalta oleellinen (tämä kerrottanee lukijalle).
Jatka lukemistaDigiosaamisen kehittämisestä
Digiopet keskustelevat digiosaamisen kehittämisestä Keskustelussa muun muassa opiskelijoiden digiosaaminen, opetusmateriaalin tuottaminen, digitaaliset yhteiset materiaalit ja ympäristöt ja digiosaamisen kehittäminen toimintakulttuurissa
Jatka lukemistaKeskustelua vertaismentoroinnista
Digiopet keskustelevat vertaismentoroinnista Keskustelua mentorointitehtävistä, perehdyttämisestä ja arjen mentoroinnista ja asiantuntijuuden yhteisestä jakamisesta
Jatka lukemistaOppimisen ohjaaminen digitaalisessa ympäristössä – opettaja, muista näkyä!
Osana DigiOpe koulutustamme, meidän jokaisen piti perehtyä oppimisen ohjaamiseen digitaalisessa ympäristössä. Oli siis suunniteltava opetusta digitaalisessa ympäristössä. Omalla kohdallani päädyin toteuttamaan opetusta TEAMS-ryhmässä. TEAMS tarjoaa varsin mukavan ympäristön opintokokonaisuudelle. On tila, johon voi erikseen tehdä tehtävät, määritellä palautusajankohdat sekä tehtävien arviointikriteerit. Opintojakson teoriamateriaalin pystyy varsin näppärästi tallentamaan tiedostokansioihin, uusien välilehtien teko on helppoa ja eri…
Jatka lukemistaPohdintoja tekijänoikeuksista
Hybridiporukka Ammatillinen opettaja työskentelee päivittäin erilaisten verkkosivujen, kirjallisuuden ja alan muiden ammattilaisten tuottamien materiaalien parissa. On todella helppoa rikkoa tekijänoikeuksia vahingossa, vailla minkäänlaista tarkoituksellisuutta tai tietoista rikkeen aietta. Tekijänoikeuksien noudattamiseen kiinnitetään eritasoisesti huomiota oppilaitoksesta riippuen. Tämä siitäkin huolimatta, että melkeinpä jokaisella koulutustasolla opetussuunnitelmaan kuuluu opettaa myös opiskelijoita käyttämään oikein tekijänoikeuksia. Uusi Digipalvelulaki tuli voimaan 1.4.2019….
Jatka lukemistaAsiantuntijaverkostoa rakentamassa
Miten sinä rakennat asiantuntijaverkostoja? Asiantuntijaverkostot rakentuvat elämän varrella hyvin erilaisissa konteksteissa. Viisi aikuista ammatillisen koulutuksen asiantuntijaa pohtii omien verkostojensa rakentumista ja niiden antamia mahdollisuuksia. Verkostoissa on myös eri alojen digiosaajia, joiden kanssa voit jakaa osaamista.
Jatka lukemista