Studio

Digikeskuksen studio (eli Green room) on palvelutila. Jamkin henkilökunta voi tilata palvelua Elmo-intrassa olevalla videokuvaustilaus-lomakkeella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tilaa ei voi käyttää itsenäisesti, vaan tilan käyttöä ohjaa aina digikeskuksen oma henkilökunta.

Studiossa on oletuksena vihreä taustakangas ja matto. Vihreän taustan takaa löytyy myös sininen, musta ja valkoinen tausta. Vihreä ja sininen tausta voidaan ohjelmallisesti korvata esim. esitysmateriaalilla, maisemalla tai vaikka videoleikkeellä joko esitystilanteessa tai jälkikäteen.

Studion takaosassa on erillinen ikkunallinen tarkkaamo, jossa on video- ja äänimikserit sekä tallentimet. Tarkkaamossa on myöskin ohjaajan työpiste.

Studion perusvarustukseen kuuluu mm. monipuolinen valikoima ledvaloja, 4.6K videokameroita, langattomat mikrofonit (2 kpl), langallisia mikrofoneja, esitystietokone, Samsung Flip 55″ digitaalinen fläppitaulu sekä teleprompteri.

Fläppitauluun voidaan näyttää esim. livekuvaa tallennuksesta, jolloin esiintyjänäkee kuinka hän sijoittuu videokuvassa. Fläppitaulua voidaan käyttää tarvittaessa myös esitysvälineenä. Teleprompteri sijoitetaan kameran linssin eteen, ja siihen heijastetaan teksti tabletilla pyörivästä teleprompter-ohjemasta, jolloin esiintyjän katse on kohdistettu suoraan kameraan.

Videotallennusjärjestelmäksi on valittu sujuvan ja yhtenäisen työnkulun vuoksi saman valmistajan eli Blackmagic Designin tuotteita. Videoiden miksaus tapahtuu ATEM Television Studio Pro 4K:lla, jolla voi myös säätää Ursa Mini Pro 4.6K kameroiden aukot, värit, ym arvot suoraan mikseristä käsin. Kukin kuvalähde voidaan tallentaa erikseen omalle HyperDeck Studio 12G kovalevytallentimille korkealla laadulla. Äänet säädetään Soundcraftin Ui16 digimikserin avulla. Tarvittaessa mikseristä ohjataan kuvaa edelleen kaapparin kautta läppärille ja siellä sitä voidaan miksata lisää esim. Wirecast Pro ohjelmistolla ja tallentaa sekä striimata sitä eteenpäin eri verkkojakelualustoille. Myös Zoomin kautta on kokeiltu lähettää studion kuvaa verkkokokouksiin. Videoiden jälkikäsittelyyn ja editointiin käytetään Blackmagic Designin DaVinci Resolve Studio ohjelmistoa. Samalla ohjelmalla hoituu kätevästi leikkaus, tehosteet, värikorjailut sekä äänten säädöt. Resolve Studio on käytettävissä myös Digikeskusken editointi-tilan koneissa. Resolvella on mahdollista käsitellä myös kameroiden tuottamia Raw-videotiedostoja. Resolven ilmais-version voit ladata valmistajan sivuilta.

Studion valaistus hoidetaan Aputuren LS C300d Light Storm spottivaloilla sekä Litepanelsin Astra 3x-ledpaneeleilla. Langattomina mikrofoneina on käytössä Sennheiserin ew 4G-mallit, joihin on vaihtoehtoina solmiomikrofoni tai kapula. Lisäksi varustukseen muutama langallinen mikrofoni, joita voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan (mm. suurikalvoinen sE 2300).

Studio on jatkuvasti kehittyvä tila ja palvelukokonaisuus, jota kehitetään sitä mukaa kun siellä toimitaan ja toiminnan kautta saadaan uusia ideoita.