Apuviivoja

Apuviivoja käytettävyyden lisäämiseksi verkkoympäristöissä

Lync -pikaviestimen pikaohje

Mikä on Lync?

Lync otettiin käyttöön JAMKilla sähköpostivaihdoksen yhteydessä kesällä 2012 työntekijöiden välisen yhteydenpidon avuksi. Monelle pikaviestimet ovat ennestään tuttuja, ja Lync onki melko samanlainen, kuin esimerkiksi aiemmin Microsoft Windowsin mukana asentunut Windows Live Messenger, ja sen edeltäjät. Perus logiikaltaan myös esimerkiksi Facebookin chat-toiminto on melko yhdenmukainen Lyncin kanssa.

Lynciin kirjautuminen

Lync on asennettuna henkilökunnan JAMKin verkon koneille, ja sen sisäänkirjaus tapahtuukin oletuksena automaattisesti kun kone käynnistetään.

Työpöytäsovelluksen lisäksi Lynciä voi käyttää myös henkilökunnan sähköpostin web-käyttöliittymän kautta. Tällöin Lyncin yhteystietoluettelo näkyy selainikkunan vasemmassa reunassa sähköpostilaatikoiden alla. Halutessasi voit kirjautua ulos pikaviestimestä web-versiota käytettäessä klikkaamalla omaa nimeäsi selainikkunan oikeasta ylänurkasta, ja valitsemalla sieltä pikaviestimestä uloskirjautumisen.

Lync on mahdollista asentaa veloituksetta myös moniin älypuhelinmalleihin ja taulutietokoneisiin. Sovellus ladataan puhelimen sovelluskaupasta, jonka jälkeen päästään kirjautumaa omilla JAMKin sähköpostitunnuksilla.

 Keskustelun aloittaminen ja yhteystietojen lisääminen

Voit aloittaa uuden keskustelun kenen tahansa Lyncissä kirjautuneena olevan henkilön kanssa riippumatta siitä, onko hän valmiiksi yhteystietoluettelossasi vai ei. ”Find a contact” -hakukentän avulla voit etsiä henkilöitä nimen (etu- ja/tai sukunimen perusteella). Keskustelun aloittaminen tapahtuu helpoiten tuplaklikkaamalla kyseisen henkilön kohdalta.

Pääset katselemaan henkilöstä lisätietoja klikkaamalla kerran hiiren vasemmalla painikkeellä henkilön kohdalta, ja tämän jälkeen aukeavan ponnahdusvalikon oikean alanurkan nuolipainikkeesta.

Jos haluat lisätä henkilön yhteystietoluetteloosi, vie hiiri hänen tietojensa päälle, ja klikkaa oikeaan reunaan ilmestyvää + -merkkiä. Tämän jälkeen voit valita haluatko liittää ko. henkilön johonkin olemassa olevaan ryhmään, vai luoda uuden ryhmän.

Itse keskustelu Lyncissä on erittäin yksinkertaista: Kirjoita viesti vastaanottajalle keskusteluikkunan alareunassa olevaan tekstikenttään. Viestin lähettämiseksi ei ole erillistä painiketta, vaan se hoituu painamalla Enter (rivinvaihto) näppäintä. Lähettämäsi, ja vastapuolen lähettämät viestit näet samantien samaisessa ikkunassa.

Keskustelujen tallentuminen

Lyncin kautta käymäsi keskustelut tallentuvat automaattisesti Outlookin ”Conversation History” kansioon aikajärjestyksessä. Pääset siis selailemaan vanhoja keskustelujasi sähköpostijärjestelmän kautta!