Digitaalisen kertomuksen elementit

Digitaalinen kertomus voidaan koota monella tapaa ja monia tuotantovaiheita läpikäyden. Oheiset seitsemän elementtiä on havaittu merkityksellisiksi kertomuksia työstettäessä.

1. Näkökohta

Hyvässä kertomuksessa on aina jokin oleellinen, erityinen näkökulma, ongelma joka ratkaistaan tai jokin keskeinen sanoma, jonka ympärille kaikki kietoutuu.

2. Yllättävä kysymys

Pelkkä näkökohta ei kuitenkaan kannata kuulijaa kertomuksen läpi. Tarvitaan jokin jännittävä kysymys, joka saa ratkaisunsa kertomuksen lopussa. Saako rakkaustarinan neito sulhonsa? Jääkö konna kiinni ja saako paha palkkansa?

3. Tunteisiin vetoava sisältö

Hyvät elokuvat ja kertomukset imevät katselijansa ja kuulijansa mukaansa hyvällä tarinalla ja tunteisiin vetoavalla sisällöllään. Katselija voi samaistua johonkin rooliin tai tilanteeseen. Sankari voittaa ja paha saa palkkansa.

4. Kertojan ääni

Kertojan henkilökohtainen ääni antaa paljon lisäinformaatiota tarinaan. Se tuo esille huippukohtia ja osoittaa mietinnän paikat.

5. Taustaäänen teho

Taustaääni värittää kertomuksen ja antaa sille kulissit. Instrumentaalinen musiikki on koettu paremmaksi kuin vokalistinen.

6. Taloudellisuus

Pidä kuvien ja videoiden määrä kohtuullisena!

7. Tahdittaminen

Kertomus ei saa olla monotoonista tasaista putkea vaan sopivasti rytmittynyttä.

Digitaalista kertomusta koostettaessa on myös mietittävä yleisöä. Hyvä kertomus on aina tehty jollekin kohderyhmälle, jolta odotetaan tietynlaista reaktiota.

Samalla tavalla kuin sisällön visuaalisten osien ja äänen tulee tukea toisiaan yhteisen ydinsanoman välityksessä, tulee teknisten osien tukea toisiaan ja käytetyn tekniikan tulee sopia kohderyhmälle.